• Home
  • Tips
  • Natuur en water

Krimml watervallen, de grootste van Europa!

krimml watervallen In het National Park Hohe Tauern, op de grens van Tirol en Salzburgerland, liggen de Krimml watervallen. Met een valhoogte van in totaal 380 meter zijn de Krimmler watervallen de grootste van Centraal-Europa en de op vijf na hoogste van de wereld.

In 1967 werden de watervallen van Krimml door de Raad van Europa onderscheiden met een oorkonde voor natuurbehoud.

De oorsprong van de waterval is de Krimmler Ache die aan het einde van het hoog gelegen Krimmler Achental op 1.460 m boven de zeespiegel in drie fases naar beneden stort. De Krimmler Ache is een gletscherbeek waardoor de hoeveelheid water sterk varieert. In juni en juli stroomt er 20.000 m³/h water terwijl dit in februari "slechts" 500 m³/h is.

Ook naar Krimml?

Lees meer

Waterkrachtcentrale Kaprun

Imposante bouwwerken op grote hoogte

De waterkrachtcentrale en stuwmeren van Kaprun zijn van grote historische betekenis voor niet alleen de Hohe Tauern regio maar ook voor heel Oostenrijk. Ze zijn wereldberoemd en behoren tot de meest imposante bouwwerken van het National Park Hohe Tauern. Het complex is te bezichtigen van begin juni tot midden oktober.

In 1955 werd de waterkrachtcentrale van Kaprun voltooid als onderdeel van het Marshall plan dat Europa moest helpen met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder aan de stuwdammen is vooral hun hoge ligging. De drie enorme stuwdammen die deel uit maken van de waterkrachtcentrale in Kaprun liggen allen hoger dan 1.600 m boven de zeespiegel. Dit levert prachtige plaatjes op.

Lees meer

Natuurspektakel Lichtensteinklamm

De diepste kloof van de Alpen


De Lichtensteinklamm ligt in een klein zijdal van het Salzachtal, dichtbij Sankt Johann im Pongau. Kletterende watervallen en kolkende watermassa's hebben in de loop van duizenden jaren een indrukwekkende kloof uitgesleten in het dal. De Lichtensteinklamm is niet alleen de mooiste kloof, maar het is ook de langste en diepste kloof in de Alpen.

Op sommige plaatsen vernauwt de kloof zich naar boven toe, de rotswanden kunnen daar wel 300m hoog zijn waardoor je de lucht nog maar nauwelijks kunt zien. Er zijn alleen maar houten wandelpaden en bruggen in de kloof. Uit veiligheidsoverwegingen zijn alleen de steunpilaren gemaakt van staal. Dit is gedaan om de bezoekers de kans te geven de kloof zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te laten bezichtigen.

Lees meer

Volg ons: