Genieten van de Oostenrijkse keuken
De Oostenrijkse keuken is zeer gevarieerd en verwarmend. De gerechten zijn dan ook ideaal in de winter of wanneer je veel fysieke inspanning hebt verricht. De Oostenrijkse keuken kent invloeden uit onder andere de Hongaarse, Zwitserse en Duitse keuken. Met deze gerechten haal je het wintersportgevoel direct in huis.
Opwarmen met gröstl
Om het lekker warm te krijgen terwijl het buiten waait, vriest of sneeuwt kun je natuurlijk volop stoken. Energieleveranciers vergelijken kan je in dit geval een mooie besparing opleveren. Ook kun je jezelf van binnenuit verwarmen met een goedgevulde gröstl. Dit eenpansgerecht bestaat uit spek, aardappelen en verschillende groenten, vereist weinig werk en is zeer smaakvol en vullend. Maak het gerecht af met een spiegelei op de bovenkant en eet smakelijk.
Variëren met spätzle
Met spätzle valt eindeloos te combineren. De kleine deegwaren worden bijvoorbeeld gebruikt als garnituur in de soep of bij een vleesgerecht geserveerd, overgoten met veel saus. De deegbolletjes zijn eenvoudig zelf te maken. Je maakt deeg en duwt dit door een vergiet met ronde gaatjes. Hierdoor krijgt de spätzle zijn karakteristieke vorm. Vervolgens doe je dit in een pannetje, overgiet je de spätzle met kaas, ui en spekreepjes voor een machtige käsespätzle. Lekker vullend en verwarmend na bijvoorbeeld het winterwandelen.
Klassieke wiener schnitzel
De schnitzel is ook ver buiten Oostenrijk populair geworden. Deze knapperige schnitzel bestaat uit een dun lapje kalfsvlees dat wordt gepaneerd met bloem, ei en paneermeel. Hierdoor ontstaat een lekker krokant korstje in de pan. Er zijn vele varianten te verzinnen op de schnitzel, zoals een schnitzel van varkensvlees, gevuld met kaas of met extra kruiden. Maak hier zelf een lekkere kartoffelsalat bij voor het echte Oostenrijkse gevoel of serveer met een flinke portie patat.
Kaasfondue
Kaasfonduen is niet alleen erg lekker, maar ook gezellig! Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Zwitserland, maar ook in Oostenrijk en Nederland is het erg populair. Je smelt smaakvolle kazen, zoals Gruyère en Emmentaler, in een grote kom tot een lekker smeuïge kaasbrei. Het belangrijkste bij een goede kaasfondue is dat je de juiste mix van kazen gebruikt. Het draait om de ideale balans tussen smaken, sterkte, romigheid en stroperigheid. Voeg ook niet te veel wijn toe want dan kan de kaasfondue te dun worden. Zet een aantal garnituren op tafel en dompel deze samen met je tafelgenoten in de pan met kaasfondue. Genieten!
Kaiserschmarrn als dessert, lunch of snack
Kaiserschmarrn is officieel een nagerecht maar in Oostenrijk krijg je altijd een flink bord vol, waardoor dit ook lekker is als warme lunch. Het dessert lijkt op een pannenkoek in stukjes, alleen heeft het een wat luchtiger karakter. Op het eind worden namelijk stijf geklopte eiwitten gemengd door het beslag. Traditioneel wordt kaiserschmarrn geserveerd met poedersuiker en pruimencompote.