Skip to main content

Krimml watervallen, de grootste van Europa!

In het National Park Hohe Tauern, op de grens van Tirol en Salzburgerland, liggen de Krimml watervallen. Met een valhoogte van in totaal 380 meter zijn de Krimmler watervallen de grootste van Centraal-Europa en de op vijf na hoogste van de wereld. In 1967 werden de watervallen van Krimml door de Raad van Europa onderscheiden met een oorkonde voor natuurbehoud.

De oorsprong van de waterval is de Krimmler Ache die aan het einde van het hoog gelegen Krimmler Achental op 1.460 m boven de zeespiegel in drie fases naar beneden stort. De Krimmler Ache is een gletsjerbeek waardoor de hoeveelheid water sterk varieert. In juni en juli stroomt er 20.000 m³/h water terwijl dit in februari "slechts" 500 m³/h is.

De bovenste fase van de waterval heeft een valhoogte van 140 meter, de middelste van 100 meter en de laagste weer van 140 meter. Na de bovenste waterval volgt een kort vlak gedeelte, het zogeheten "Schönangerl". De middelste waterval wordt beschouwd als de mooiste; je hebt er een fraai uitzicht op zowel de bovenste trap van de waterval als over het nabije dal.

Krimml watervallen

Wandelroute naar de bovenste waterval

Sinds de 18de eeuw bezoeken vele toeristen de Krimml watervallen. Momenteel trekken zij jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers. Daarmee is het de populairste bezienswaardigheid van het National Park Hohe Tauern. Om de watervallen beter toegankelijk te maken bouwde Ignaz von Kürsinger in 1835 een weg tot aan de bovenste fase van de waterval. In 1879 verbeterde de Oostenrijkse alpenvereniging (ÖAV) de weg tot een meer toegankelijke panoramaweg. 

De wandelroute is 4 km lang en tijdens de weg omhoog kun je op verschillende plaatsen uitrusten en foto's maken van het sensationele schouwspel van de kolkende watermassa. Talloze informatiepunten geven uitgebreid uitleg over de Krimml watervallen. Na 10 minuten tot een kwartier te hebben gelopen vanaf de parkeerplaats bereik je de onderste waterval. Hiervandaan leidt de slingerende wandelroute omhoog naar de bovenste waterval (wandeltijd: ongeveer 1 ¼ uur).

Het is ook mogelijk om op de heenweg te kiezen voor de Oude Tauernweg. Op de terugweg kunt u dan de gewone watervalwandelweg volgen om de waterval te bekijken. De Oude Tauernweg is rustiger en uitdagender om te lopen. De route begint vlak voor de winkeltjes en de kassa. Je slaat linksaf richting een huis/gebouw dat je links voorbij loopt. Vervolgens ga je achterlangs over een brug en sla je rechtsaf. Vanaf dit punt volg je bordjes "Alter Tauernweg".

Tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen

  • De watervallen worden druk bezocht. Er zijn dan ook 4 grote parkeerplaatsen. Het is aan te raden om niet meteen bij de eerste parkeerplaats, P1, te parkeren. Vanaf P1 is het namelijk nog een aardig stuk lopen naar de waterval. Beter is het om te parkeren op P4.
  • Trek goede stevige wandelschoenen aan als je helemaal naar boven wilt lopen en zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg.

Impressie Krimml watervallen

Schematische weergave Krimml watervallen