Lichtensteinklamm

  • Home
  • Tips
  • Natuur en water
  • Lichtensteinklamm

Natuurspektakel Lichtensteinklamm - de diepste kloof van de Alpen

De Lichtensteinklamm ligt in een klein zijdal van het Salzachtal, dichtbij Sankt Johann im Pongau. Kletterende watervallen en kolkende watermassa's hebben in de loop van duizenden jaren een indrukwekkende kloof uitgesleten in het dal. De Lichtensteinklamm is niet alleen de mooiste kloof, maar het is ook de langste en diepste kloof in de Alpen.

Op sommige plaatsen vernauwt de kloof zich naar boven toe, de rotswanden kunnen daar wel 300m hoog zijn waardoor je de lucht nog maar nauwelijks kunt zien. Er zijn alleen maar houten wandelpaden en bruggen in de kloof. Uit veiligheidsoverwegingen zijn alleen de steunpilaren gemaakt van staal. Dit is gedaan om de bezoekers de kans te geven de kloof zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te laten bezichtigen.

Winter in de Lichtensteinklamm

In de winter is de kloof erg gevaarlijk. Bijna alle bruggen en wandelpaden moeten dan ook gedemonteerd worden. Het is onmogelijk om in de winter de kloof in te gaan. Er hangen manshoge ijspegels aan de rotsen en de watervallen vriezen op tot ijswanden. Als het in de lente weer warmer wordt, smelt het ijs en ontstaan er sneeuw - en rotslawines die tegen de zijwanden van de kloof aanstormen. 

Helaas is de Lichtensteinklamm voorlopig niet geopend voor publiek. Nadat een deel van de Liechtensteinklamm op 27 Mei 2017 instortte, kon de kloof ook in 2018 nog niet heropend worden. Het herstel van de wandelroute door de diepe kloof, gaat langer duren en wordt een kostbare zaak. Het duurt daarom nog wel even voordat er weer toeristen door de Liechtensteinklamm kunnen wandelen. Een goed alternatief tot die tijd is de Kitzlochklamm.

Tips voor een bezoek aan de Lichtensteinklamm

  • Je hebt wandelschoenen nodig om de Lichtensteinklamm te bekijken, de trappen kunnen soms glad zijn.
  • Het is verstandig om warme kleding mee te nemen omdat het in de kloof een stuk koeler zijn door het gebrek aan zonlicht.
  • De Lichtensteinklamm is (normaal gesproken, zie hierboven) geopend van mei tot medio oktober.

Lichtensteinklamm

koop-wandelspullen