Wandelen met kinderen in Oostenrijk

Uit eigen ervaring weten wij dat het heel goed mogelijk is - en zelfs ontzettend leuk - om met kinderen door de Oostenrijkse bergwereld te wandelen. Het uitgangspunt voor wandelen met kinderen is eigenlijk om het andersom te benaderen: laat uw kinderen u meenemen in hun beleving van de bergen en bossen. Als zij van de wandeling genieten, kunt u dat zelf ook. 

Wij hebben een aantal wandelroutes in de Hohe Tauern gepubliceerd die zeer geschikt zijn voor kinderen. Een andere aanrader is de Panorama- en Rutschenweg (wandelweg met glijbanen) bij Bramberg/Neukirchen.

Tips voor het wandelen met kinderen

  • Zoek afwisselende routes uit. Lange, brede paden vervelen snel. Kies liever voor kronkelende (bos)paadjes of wandelwegen waarbij af en toe geklauterd moet worden. Laat kinderen ook vooral helpen met het zoeken naar de wegwijzers en het bekijken van de wandelkaart.
  • Wees eerlijk tegen kinderen over de duur van de wandeling. Zeg niet dat je er bijna bent als het eindpunt nog lang niet in zicht is. Kinderen worden graag serieus genomen en na afloop zijn ze meestal echt trots dat ze het hebben volgehouden.
  • Neem voldoende pauzes, vertrek vroeg zodat de kinderen aan het einde van de middag nog iets anders kunnen doen en ga ook af en toe een dag iets anders doen dan wandelen.
  • Stel duidelijke regels wanneer u met uw kinderen in de bergen wandelt. Verlies uw kinderen niet uit het oog en maak goede afspraken met ze. Leg ook uit waarom die afspraken zo belangrijk zijn. Bij het omhoog wandelen kunnen kinderen meestal het beste voorop lopen, wanneer u naar beneden loopt is het beter als ze achter een volwassene aan lopen.

Bergwandelen met kinderen

Voor kinderen is het niet zo belangrijk om het hoogste punt van een berg te bereiken of om door te wandelen tot een bepaalde berghut. Zij zijn voortdurend op zoek naar spannende avonturen en dingen die hun tomeloze fantasie prikkelen. Het optillen van steentjes om te kijken welke insecten eronder leven, stuwdammen bouwen in de vele beekjes die u onderweg zult tegenkomen of het volgen van een vlinder die van bloem naar bloem vliegt. Een nieuwsgierig kind legt de wandeling vaak wel twee keer af, doordat ze heen en weer rennen om alle interessante dingen te bekijken.

Als u uw kinderen hier tijdens de wandeling voldoende de tijd voor geeft, kunnen zij al op jonge leeftijd aardige afstanden afleggen. Hoeveel km zij aan kunnen is afhankelijk van de zwaarte van de wandeling, de leeftijd van het kind, de algehele conditie van het kind en zijn/haar motivatie. Zo wandelde onze jongste dochter, toen zij nog geen twee jaar oud was, al met gemak dezelfde dagtochten waar haar grote zussen best moeite mee hadden. Van de rugdrager wilde ze al niets meer weten.

Hoog in de bergen liggen vaak de mooiste paden en kunt u genieten van de meest spectaculaire uitzichten. Hier zijn de paden vaak smaller en spannender voor kinderen.Helemaal vanuit het dal omhooglopen naar het beginpunt van deze mooie wandelroutes is echter vaak zwaar en saai voor kinderen. Daarom kunt u er ook voor kiezen om met een kabelbaan het eerste hoogteverschil te overbruggen.

Benodigdheden wandelen met kinderen

Bergfreunde
AlpenReizen
koop-wandelspullen