Fietsen en mountainbiken Oostenrijk

Ontdek Oostenrijk per fiets, de Hohe Tauern biedt eindeloze fietspaden en fietsroutes op elk niveau.

Fietsroutes Karinthië

Drauradweg

Een van de bekendste fietsroutes in Oostenrijk is ongetwijfeld de 510 kilometer lange Drauradweg die bestaat uit 8 etappes. De fietstocht start in het Italiaanse Toblach in Zuid-Tirol. Langs de Drau fietst men dwars door Karinthië naar het eindpunt Varaždin in Kroatië. Het fietspad is in beide richtingen volledig bewegwijzerd en gaat voornamelijk over vlak terrein. De Drauradwegis door de ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrradclub) als 5-sterren kwaliteitsroute bestempeld.
76 km, 6 uur, hoogteverschil: 1293m

Glockner-Radweg R8

De Glockner-radweg begint bij de Jungfernsprung-waterval tussen Großkirchheim en Heiligenblut. Vanaf Putschall loopt het fietspad apart van de hoofdweg, op kleine zijweggetjes naar Möllbrücke. In Großkirchheim kunt u een omweg maken naar de Gartl-waterval of een bezoek brengen aan de Tauern Gold tentoonstelling in het Putzenhof. Na het Gößnitz stuwmeer bereikt u Flattach. Hier kunt u een wandeling door de Ragga slucht maken. Hetzelfde geldt voor de Groppensteinschlucht een paar kilometer verderop bij Räuflach. In Obervellach loopt het fietspad over het historische hoofdplein, daarna verder langs Danielsberg en het Rottau stuwmeer in de buurt van Kolbnitz naar Mühldorf, waar u kunt afkoelen in de zwemvijver. De Glockner-fietsroute eindigt bij Möllbrücke. 

33 km, 4 uur, hoogteverschil: 233m

Familiefietsroute Maltatal

Een mooie fietstocht die start in Gmünd en door het Maltatal langs de Maltarivier naar de Malta Hochalmstraße leidt. Enig uithoudingsvermogen is voor deze fietstocht wel nodig. Heen en terug is de route 33 km lang, met een hoogteverschil van 233 m. U fietst door verschillende kleine dorpjes en u passeert het Ezelpark Maltatal en de Fallbach waterval (hoogste waterval van Karinthië).
9,6 km, 1:30 uur, hoogteverschil: 100m

Fietsroute Stappitzer See - Raineralm

Het Seebachtal met de prachtige Stappitzer See is een van de mooiste hooggelegen dalen van de Hohe Tauern. Het unieke bergmeer is een belangrijke rustplaats voor trekvogels. De Raineralm is een heerlijke plek om even uit te rusten en iets te eten. De fietstocht naar de Stappitzer See en Raineralm kan ook prima gedaan worden per e-bike en is een makkelijke route. Het dal is bijna vlak en wordt omringd door steile kliffen, diverse watervallen en de toppen van Ankogel, Hochalmspitze en Säuleck, allen hoger dan 3000m. Startpunt is in in Mallnitz.

Fietsroutes Salzburgerland

Alpe Adria fietsroute

Een onvergetelijke ervaring is de 410 kilometer lange Alpe Adria fietsroute. Vanuit de stad Salzburg rijdt u in één week door het National Park Hohe Tauern in het zonnige zuiden naar Karinthië. Daarna gaat de fietsroute verder over de grens van Oostenrijk naar het Italiaanse Grado. De fietsroute is geheel bewegwijzerd, op enkele borden onderweg zie je de route in 8 dag-etappes opgedeeld, waarvan de langste 64 km lang is. Een ander routeschema is uiteraard ook mogelijk. Een groot gedeelte van de fietsroute is vrijwel vlak of dalend, maar soms klimt de route, het wordt echter nooit echt zwaar. De fiets kan overigens steeds voor weinig geld mee in bus of trein mocht u een bepaald stuk van de route toch te zwaar vinden. Lees meer over de voorbereiding van uw fietsvakantie.

Tauernradweg

De Tauernradweg is een populaire fietsroute voor de recreatieve fietser. Het vertrekpunt ligt bij de Krimml watervallen in het Salzburgerland. Verder via Kaprun naar Werfen en de zoutstad Hallein, waarna Salzburg steeds dichterbij komt. Het laatste gedeelte loopt van Oberndorf en Schärding naar Passau.

Mur fietsroute

De Mur fietsroute is een rivierfietsroute met de meest uiteenlopende landschappen in de Alpen. Omdat de route steeds lichtjes bergaf gaat is dit echt een fietsroute voor genieters. De Mur fietsroute begint in het Nationaal Park Hohe Tauern en volgt de rivier de Mur. In het noorden voert de rivier kalm langs bergen en almen. Gaandeweg verandert hij van karakter en wordt hij steeds woester terwijl het landschap juist steeds glooiender wordt om uiteindelijk in Stiermarken te eindigen. De Mur fietsroute is geschikt voor de hele familie. De totale lengte is 345 km vanaf Muhr, met een totaal hoogteverschil van 910 m.

Fietsroutes Osttirol

Kalser Glocknerstraße

Al bij het benaderen van de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, tekenen de natuurlijke schoonheid en de imposante gestalte van de berg zich af. De Kalser Glocknerstrasse in Kals/Burg in het Ködnitztal, loopt zigzaggend de berg op. De hoge bergweg voert door gevarieerde landschappen van ruig tot idyllisch. Het einddoel van deze panoramische fietstocht is het Lucknerhaus op 1.920 meter hoogte. Vanaf Huben is de Kalser Glocknerstrasse bijna  19 km lang. Over deze afstand overbrug je 1107 hoogtemeters. 

30 km, hoogteverschil: 360m

Iseltal Radweg R22

De fietsroute door het Iseltal begint in Matrei in Osttirol op bijna 1000 m hoogte. De eerste 2 km naar het zuiden kunt u de Felbertauernstraße nemen of het pad langs de Isel volgen. Het fietspad ontleent zijn naam aan de rivier die het smelt- en bronwater van de Hohe Tauern naar de Drau brengt. Vervolgens gaat het via dorpswegen naar Klausen und Feld aan de oostkant van het Iseltal, daarna doorkruist de route het dorp Huben en gaat verder aan de westkant van het Iseltal. Voorbij de Kienburg gaat de route over de dorpsweg naar St. Johann im Walde. Hier begint het eigenlijke fietspad, dat steeds licht bergafwaarts gaat langs de dorpen Ainet en Oberlienz met zijn openluchtmuseum. Uiteindelijk arriveert u via Schloss Bruck in het centrum van de stad Lienz.

Bergfreunde
AlpenReizen
koop-wandelspullen