Skip to main content

Wat neem je mee als je gaat hiken en wat niet?

Hiken is een fantastische manier om een nieuwe omgeving te ontdekken. Het is zelfs stress verlagend en het verhoogt je creativiteit. Alleen of juist met anderen, tussen de bergen kom je tot rust. Om je op weg te helpen lees je hier hoe je je het beste kan voorbereiden op een hike. 

Neem goede wandelschoenen mee

De eerste stap is om de ideale wandelschoenen te vinden. Het beste is om advies te vragen in een outdoorwinkel. Wanneer je de schoenen hebt gekocht is het belangrijk om voordat je op vakantie gaat ze alvast in te lopen. Want wanneer je plots kilometers gaat lopen heb je grote kans dat er blaren ontstaan, zelfs wanneer je schoenen van goede kwaliteit hebt gekocht. 

Vergeet het kompas en de kaart niet 

Heb je een goed richtingsgevoel? Toch is het verstandig om de route die je van plan bent te gaan lopen van te voren te bestuderen. Op gevoel lopen is leuk, maar na een tijde weet je niet meer waar je langs moet. Vandaar dat je altijd een kompas en een kaart bij je moet hebben. Google Maps op je smartphone is handig, maar niet overal heb je bereik. Gebruik daarom je gezonde verstand en stop een kaart en een kompas in een van je tassen

Alleen of met anderen

Het is prima om in je eentje een hike te maken. Met name als je tot rust wilt komen. Ben je echter van plan om lange wandelingen te maken dan is het goed om iemand anders te vragen die mee wil. Het loopt makkelijker met zijn tweeën en je kan elkaar motiveren om door te gaan. Nog een voordeel is dat je je bagage kan verdelen en niet alle spullen zelf hoeft te dragen. 

Koop een waterdichte outfit 

Helaas weet je nooit in wat voor weersomstandigheden je terechtkomt. Wanneer je kleding draagt die niet waterdicht is ben je binnen no time drijfnat. Koop daarom een outfit die waterdicht is. Daarnaast is het belangrijk om je spullen in je tas droogte houden. Bewaar je portemonnee en je telefoon in plastic zakjes. Op die manier zorg je ervoor dat de gewichtigste spullen droog blijven. 

Kies de juiste voeding

Hiken is een inspannende bezigheid die energie kost. Vandaar dat je ’s ochtends voor vertrek goed moet eten. Daarnaast moet je op tijd eten en genoeg pauze nemen. Heb je de top van de berg bereikt? Trakteer jezelf dan op iets lekkers. Extra energie is nooit overbodig. 

En wat moet je niet meenemen?

Zorg voor de juiste tassen. Neem bijvoorbeeld niet een crossbody tas mee als je gaat hiken, maar een backpak rugtas. Stop daarin geen onnodige spullen, want je moet nooit met een te zware rugzak rond gaan lopen. Teveel gewicht kan ervoor zorgen dat het je niet lukt om je hike te voltooien en dat zou zonde zijn. Daarnaast moet je de juiste keuze maken in kleding. Modieuze kleding is niet nodig. Iedere dag schone kleding ook niet. Maak slimme keuzes in je kleding en voorkom dat je teveel kleding bij je hebt. Te strakke kleding kan je beter thuislaten. Het moet comfortabel zitten. Te lichte kleding is not done, want daar zie je snel vlekken op. Verder moet je er rekening mee houden dat je kleding zo nu en dan flink nat wordt. Sneldrogende kleding is daarom een must. 

Hou iedereen op de hoogte 

Tot slot moet je vrienden en familie altijd vertellen over je plannen. Mocht er dan onverwachts iets met je gebeuren dan zijn je naasten tenminste op de hoogte van het feit in welke regio je bent. 

Word lid