Skip to main content

Großglockner Hochalpenstraße

Großglockner straße: prachtige panorama's, hoge bergen

grossglockner alpenstrasse logo2De Großglockner Hochalpenstraße is één van de mooiste bergwegen ter wereld en zeker de moeite waard om te bezichtigen. Deze panoramische tolweg verbindt de deelstaat Salzburg met Karinthië. De 47,8 km lange weg leidt middenin het Hohe Tauern National Park naar de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner (3.798m) en zijn gletsjer, de Pasterze. De Pasterzengletsjer is wel 8,4 km lang en heeft een oppervlakte van bijna 15 km2.

  • Pasterzengletsjer

De Großglockner Hochalpenstraße voert je door een wild en rotsachtig landschap. Maar liefst 36 genummerde haarspeldbochten zorgen ervoor dat je uiteindelijk tot een hoogte van 2.504 meter stijgt. Tijdens de rit wordt je getrakteerd op adembenemende uitzichten. Ook kun je genieten van de aanblik van enkele honderden bergtoppen van boven de 3.000 meter.
De hoogste bergen langs de weg zijn de Großglockner (3798 m), de Sonnenwelleck (3261 m), de Johannisberg (3460 m), de Fuscherkarkopf (3331 m), de Hohe Dock (3348 m), de Großes Wiesbachhorn (3564 m) en de Hoher Tenn (3368 m).

Onderweg op de Großglockner Alpenstraße kunt u eventueel stoppen bij verschillende uitzichtplaatsen en informatiepunten. Voor kinderen zijn er speeltuintjes en ook is het mogelijk om in echte sneeuw te spelen. Er zijn tevens 2 kabelbanen die de mogelijkheid bieden om nog meer van de mooie omgeving te bekijken.

Pasterzengletsjer

De Pasterzengletsjer is de grootste gletsjer van Oostenrijk en de Oostalpen. De Pasterzengletsjer is het startpunt van allerlei wandeltochten, een absolute aanrader is de 9 kilometer lange Gletsjerweg Pasterze. De Gletsjerweg heeft een hoogteverschil van 400 meter, is niet moeilijk en ook geschikt voor families met kinderen vanaf 10 jaar.  U kunt de Pasterzengletsjer ook bezoeken vanaf de Kaiser-Franz-Josef-Höhe. Vanaf het uitzichtpunt lopen diverse wandelingen naar de gletsjer. Na een klim van ruim 30 minuten bereikt u de gletsjer. Ook is het mogelijk om met de Gletscherbahn omhoog te gaan. 

Helaas neemt de lengte van de Pasterzengletsjer jaarlijks met 25 m af door klimaatverandering. Sinds 1856 is de 30 km² grote ijsmassa met de helft afgenomen. De wandelroute verandert daarom steeds.

Aandachtspunten voor de Großglockner Alpenstraße

  • Er moet tol betaald worden, voor een personenauto € 36,50. Met de National Park Hohe Tauern kaart is de toegang gratis.
  • De weg is alleen open tussen mei en november.
  • In het hoogseizoen is het vanwege de drukte vaak niet mogelijk om met uw eigen auto helemaal door te rijden tot de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. In dit geval kunt u de auto parkeren en met de gratis bus het laatste stuk van de weg afleggen.

Großglockner Hochalpenstraße