Kitzlochklamm

Kitzlochklamm - een spectaculaire ervaring

In het midden van Salzburg, aan de rand van het National Park Hohe Tauern ligt het plaatsje Taxenbach. Daar vindt u de Kitzlochklamm. De kloof heeft haar naam te danken aan de kuddes geiten (Kitze) die er tijdens warme dagen steeds dieper in trokken. Gedurende duizenden jaren heeft de rivier de Rauriser Ache zich een weg naar beneden gebaand door het gesteente. Het resultaat is een gigantische kloof die voor het publiek toegankelijk is gemaakt door middel van plankieren en trappen. 

De Kitzlochklamm is tevens een ideale locatie voor rafting en canyoning (mix van wandelen, abseilen, klimmen, watervalspringen en zwemmen).

De Kitzlochklamm wordt tegenwoordig als alternatief gebruikt voor de bekendere Lichtensteinklamm, die helaas gesloten is. Hoewel de Kitzlochklamm wat kleiner is, is hij absoluut de moeite waard om te bezoeken. Vanaf de weg valt er nog niet zoveel te zien. Een kleine afslag in Taxenbach brengt u het dal in, waar u de rivier die uit de kloof komt lopen oversteekt. Na nog ongeveer 100m de weg te volgen vindt u parkeergelegenheid naast de ingang. 

De route door de Kitzlochklamm duurt ongeveer 1.5 tot 2 uur. Het pad slingert zich eerst langs het water met uitzicht op de waterval die de kloof uit komt stromen. Daarna gaat het via houten platforms en trappen door de kloof omhoog. Na de laatste steile trap bestaat er een keuze tussen linksaf of rechtsaf. Ga eerst rechtsaf om de rest van de kloof te bekijken. U loopt verder door twee tunnels, komt langs het "Gat naar de Hemel" en hebt uiteindelijk een prachtig uitzicht van bovenin de kloof naar beneden. Aan het einde komt u uit bij de andere ingang van de kloof. Vanaf hier starten meerdere wandelroutes buiten de Kitzlochklamm en kunt u iets eten en drinken.

Vervolgens loopt u terug naar de kruising en vervolgt u  de weg die eerder de keuze linksaf was. Hierdoor maakt u een ronde door de kloof en ziet u alles. Langs deze weg vindt u de overblijfselen van goudmijnen. Hierna loopt het pad langzaam de kloof uit langs de bergwand naar beneden, terug naar het startpunt van de kloof en de parkeerplaats.

Tips voor een bezoek aan de Kitzlochklamm

  • Neem een zaklamp mee om de grotten langs de route in te kunnen lopen.
  • Trek goede stevige wandelschoenen aan!
  • Kinderen moeten goed begeleid worden tijdens de klim over de vele trappen, overweeg een rugdrager voor de allerkleinsten.
  • Bij regen kan het op sommige plekken glibberig zijn. 
  • Honden mogen gratis mee naar binnen. Bij de ingang zijn ook gratis zakjes voor ontlasting mee te nemen. 

Kitzlochklamm - Taxenbach

Bergfreunde
AlpenReizen
koop-wandelspullen