Skip to main content

Osttirol

Osttirol Oostenrijk

De regio Osttirol (Oost-Tirol) is een gedeelte van de Oostenrijkse deelstaat Tirol, dat van de rest van Tirol wordt gescheiden door de deelstaat Salzburg en door Italiaans grondgebied. Osttirol heeft een oppervlakte van 2.020 km², hiervan behoort 611 km² tot het Nationaal Park Hohe Tauern.

Osttirol vs. de rest van Tirol

Osttirol is wezenlijk anders dan de rest van Tirol en niet alleen door de geografische ligging. Osttirol is authentieker, origineler en de nadruk ligt er meer op de bergen en natuur. Tijdens een vakantie in Osttirol draait alles natuurlijk om de aanwezigheid van de bergen. De Großglockner (3.798 m) en de Großvenediger (3.666m) zijn de hoogste bergen van het land en liggen beiden in Osttirol. Vandaar dat Osttirol ook wel bekend staat als 'het dak van Oostenrijk'.
Osttirol telt 266 toppen boven de 3.000 meter, waarvan de meeste onderdeel uitmaken van het National Park Hohe Tauern. De bergen zijn dus niet alleen hoger en indrukwekkender dan in de rest van Tirol, maar ze bepalen ook het landschap en leven zoals bijna nergens anders. Of u nu wilt wandelen in het National Park Hohe Tauern, skiën, wandelen op sneeuwschoenen of rodelen…. alles wordt omlijst door het alomtegenwoordige berglandschap van Osttirol. Geen wonder dus dat tal van bekende schilders uit het prachtige Osttirol deze landschappen hebben vereeuwigd.

Van de Lienzer Dolomieten tot het Defereggental

Zelfs binnen Osttirol zijn er zeer verschillende landschappen te bewonderen. Het zuiden van Osttirol staat bekend om de steile wanden van de Lienzer Dolomieten. Het Defereggental is een van de minst dichtbevolkte dalen ter wereld. Geen grote hotelcomplexen, nergens massatoerisme. Dat komt trouwens in heel Oost-Tirol niet voor, wel is de bevolking zeer gastvrij. Een vakantie in Osttirol biedt een compleet pakket bestaande uit bergen, natuur, cultuur, lekker eten en echte, authentieke gastvrijheid.

Osttirol heeft net als Karinthië een aangenaam klimaat door zijn ligging ten zuiden van het Tauernmassief. Met ongeveer 2.500 km wandelwegen is het een echt wandelparadijs in de zuidelijke Alpen, er zijn ook 1.080 km aan mountainbikepaden. Ook in de winter heeft Osttirol veel te bieden. Er zijn 8 skigebieden met in totaal 350 km pisten en 400 km langlaufloipen.

De volgende gemeenten uit de provincie Tirol maken deel uit van het National Park Hohe Tauern:

Osttirol Oostenrijk