Stuwmeren Kaprun: Wasserfallboden en Mooserboden
De waterkrachtcentrale en stuwmeren van Kaprun zijn van grote historische betekenis voor niet alleen de Hohe Tauern regio maar ook voor heel Oostenrijk. Ze zijn wereldberoemd en behoren tot de meest imposante bouwwerken van het National Park Hohe Tauern. Het complex is te bezichtigen van begin juni tot midden oktober. Elk jaar bezoeken meer dan 100.000 mensen de hooggelegen meren van Kaprun.
In 1955 werd de waterkrachtcentrale van Kaprun voltooid als onderdeel van het Marshall plan dat Europa moest helpen met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder aan de stuwdammen is vooral hun hoge ligging. De drie enorme stuwdammen die deel uit maken van de waterkrachtcentrale in Kaprun liggen allen hoger dan 1.600 m boven de zeespiegel. Dit levert prachtige plaatjes op.
Hoe bereikt u de stuwmeren van Kaprun?
Aan het einde van de openbare weg staat bij het Kesselfall Alpenhaus (1.068m) een acht verdiepingen hoge parkeertoren. Vanaf hier rijdt u met de bus verder over een smalle weg naar de Lärchwandaufzug. Deze kabelspoorbaan werd tijdens de bouw van de waterkrachtcentrale gebruikt als materiaallift. Hij brengt u in tien minuten van 1.200 naar 1.600 meter hoogte.
Eenmaal boven kunt u de stuwmeren te voet verkennen, maar u kunt ook met de bus verder rijden. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding over de stuwdam, dit duurt ongeveer een uur. Vlakbij het Mooser stuwmeer is een klein maar zeer informatief bezoekerscentrum waarin wordt verteld over de indrukwekkende techniek van de Tauernkraftwerke Kaprun.
Waterkrachtcentrale Kaprun in cijfers
Onderste en belangrijkste installatie op 1.672 m hoogte bestaat uit:
- Het Wasserfallboden stuwmeer: inhoud: 81,2 miljoen m3
- De Limbergdam: damhoogte 120m, lengte dam 357m
- Deze installatie werd gebouwd tussen 1948 en 1951. Gedurende deze tijd is in totaal 446.000 m3 beton gestort. Jaarlijks wordt er via deze installatie gemiddeld 490 miljoen KWh stroom gewonnen.
De bovenste installatie op 2.036 m hoogte bestaat uit:
- Het Mooserboden stuwmeer: inhoud: 84,9 miljoen m3. Dit stuwmeer wordt voor 60% aangedreven door het smeltwater van de Pasterzengletsjer.
- De Drossendam: damhoogte 112m, lengte dam 357m
- De Mooserdam: damhoogte 107m, lengte dam 494m
- Deze installatie werd gebouwd tussen 1952 en 1955. Gedurende deze tijd is in totaal 1 miljoen m3 beton gestort. Jaarlijks wordt er via deze installatie gemiddeld 152 miljoen KWh stroom gewonnen.