Alpe Adria Trail

De Alpe Adria Trail is een lange-afstand wandelroute vanaf de Großglockner in Oostenrijk naar Muggia aan de Adriatische Zee.

Wandelroute door Oostenrijk, Italië en Slovenië

De Alpe Adria Trail is een volledig bewegwijzerde, afwisselende wandelroute met 43 etappes door 3 Alpenlanden: Oostenrijk, Italië en Slovenië. Deze 750 km lange route loopt vanaf de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, door de Julische Alpen in Slovenië naar de Adriatische Zee in Italië.

De etappes variëren in duur van 5 tot 8 uur, elke dag loop je ongeveer 17 km. De gratis Alpe Adria Trail app is zowel onderweg als vooraf thuis een goed hulpmiddel om de wandeltocht te plannen. De wandelroute volgt het water in al haar vormen, van het eeuwige ijs van de Großglockner gletsjer via watervallen, rivieren en meren tot aan de zee. Wil je de hele route lopen, dan ben je ongeveer een maand onderweg. Wie niet het hele traject wil afleggen kan ook kiezen voor enkele etappes of de verkorte variant: de 3-landen-rondwandeling.

Hoogtepunten van de Alpe Adria Trail

 • Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk
 • De vele bergen en meren in Karinthië
 • Kranjska Gora, bekend van de World Cup skiën
 • Het ongerepte Sočadal in Slovenië
 • Kobarid, cultureel erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog
 • Tolmin, bekende visplaats vanwege de vele marmerforellen
 • Cividale del Friuli, UNESCO wereldcultuurerfgoed
Alpe Adria trail routekaart

Alpe Adria trail Etappes

Alpe Adria Trail Etappe 1: Kaiser-Franz-Josefs-Höhe - Heiligenblut

We beginnen onze wandeling, die ons bijna uitsluitend bergafwaarts voert, bij de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, het eindpunt van de beroemde 48 kilometer lange Großglockner Hochalpenstraße. We dalen de Pasterze Gletjserweg met zijn steile haarspeldbochten af tot aan de rand van de gletsjer. De effecten van klimaatverandering worden hier dramatisch duidelijk.
We dalen verder af naar de Sandersee, die nu bijna volledig dichtslibt als gevolg van de constante toestroom van sedimenten. Bij de uitstroom van de Sandersee dondert het smeltwater uit de Pasterze gletsjer in een brullende waterval de smalle Möllschlucht-kloof in. Met de originele hangbrug gaan we door de kloof heen, daarna gaan we verder langs de "Steinzeichenplatz" en de "Elisabethfelsen" rots naar de Margeritzensee. De rots is vernoemd naar keizerin Elisabeth (Sissi), die in 1856 samen met keizer Franz Josef de regio bezocht.

Hier verlaten we de Pasterze Gletsjerweg en slaan rechtsaf voordat we de twee dammen bereiken. We komen aan in het Leiter dal en gaan verder in dezelfde richting naar de Trogalm, waar we links aanhouden en via haarspeldbochten de voet van de Leiter-waterval bereiken. Kort daarna steken we het Möll dal over en komen we bij de Briccius-kapel en de geneeskrachtige bron. Vanaf hier blijven we wandelen op een licht dalend pad naar de Sattelalpe, een leuke plek om te pauzeren. Kort daarna komen we bij het spectaculaire uitkijkplatform, waar we kunnen genieten van het prachtige uitzicht over Heiligenblut en de machtige Gößnitz-waterval.
We komen al snel bij een andere splitsing en door rechtsaf te slaan en een klein aantal steile bochten te nemen, komen we bij de "Kräuterwandstüberl". De route loopt verder over het Haritzersteig-pad met een lichte klim aan de zonnige kant van de helling. Uiteindelijk leidt de route ons via het oude "Glockner Spür" het centrum van Heiligenblut in.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afstand: 13.4 km
 • Tijd: 5:30 uur
 • Klimmen: 183 m
 • Dalen: 1261 m

Alpe Adria Trail Etappe 2: Heiligenblut - Döllach

De route begint midden in het centrum van Heiligenblut en leidt ons een klein stukje langs de hoofdweg het dal uit. Na een paar minuten gaan we naar links en we stijgen gedeeltelijk over voetpaden en gedeeltelijk over kleine dorpswegen tot we de landweg naar Apriach bereiken, vlakbij de Fleißkehre (de 1e bocht van de Großglockner Hochalpenstraße).
Nadat we de kleine en grote Fleißbach-beekjes zijn overgestoken, verlaten we de weg opnieuw en nemen het wandelpad om de Fleiß-kapel te bereiken. We volgen het voetpad richting Apriach en bereiken weer de weg, die we volgen tot aan het kleine gehucht Unterschachnern. Hier houden we links aan en we komen bij Oberschachnern. Van hieruit steken we over naar het bergdorp Apriach en houden opnieuw links aan bij de splitsing. Vanaf Apriach genieten we van een prachtig uitzicht op de Großglockner en de Jungfernsprung die tegenover ons ligt.

De beroemde Apriach "Stockmühlen" molens zijn waarschijnlijk het hoogtepunt van deze etappe en getuigen op indrukwekkende wijze van het vroegere leven van bergboeren in de regio. De route loopt langs de molens en daalt af naar de landweg Apriach, die we oversteken. Kort daarna bereiken we de showboerderij Mentlhof.
We volgen nu ongeveer 1 km de dorpspaden richting het dorp Mitten, maar slaan weer rechts af voordat we het dorp binnenkomen en dalen voornamelijk door weilanden, maar ook kort door een stuk bos. We wandelen verder langs de weg en buigen in de volgende bocht af naar een wandelpad dat ons eerst bergafwaarts en vervolgens enigszins bergopwaarts leidt tot we dicht bij het Zirknitz-dal zijn. Nu dalen we wat steiler en komen we aan in Döllach.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afstand: 11,8 km
 • Tijd: 4:30 uur
 • Klimmen: 425 m
 • Dalen: 719 m

Alpe Adria Trail Etappe 3: Döllach - Marterle

We beginnen in het dorpscentrum van Döllach, steken de hoofdweg over en lopen over het festivalterrein naar de rivier de Möll en steken deze over een loopbrug over. Op de rechteroever van de rivier loopt het Glockner-fietspad dat we volgen tot aan het gehucht Stampfen. Een korte omweg leidt naar de Gartlwasserfall-waterval.
In Stampfen verlaten we het fietspad, steken de rivier de Möll over via een mooie houten brug en nemen dan de hoofdweg. Na een kort stuk langs de weg, slaan we linksaf en volg een weide spoor (deels op houten loopbruggen) naar het dorpje Mörtschach. We lopen door het dorp tot aan de kerk van St. Leonhard. Het pad is tot dit punt bijna vlak, maar het begint nu wat steiler te worden. Eerst volgen we een toegangsweg naar een boerderij, daarna lopen we bergopwaarts naar links, steeds de borden "Rundweg Guggenberger" volgend tot we de Kolmitzenbach oversteken. Kort nadat we de beek zijn overgestoken, komen we bij een andere boerderijweg en slaan we rechtsaf naar een bosweg, die ons in verschillende bochten over de "kruidenweiden" leidt . Hier slaan we een ander voetpad in, dat ons naar een kruispunt bij de Haselwand brengt. De route gaat verder naar een bosweg die we meteen weer verlaten en we lopen links omhoog, door een mystiek 'betoverd bos' en we bereiken het eindpunt van de route, de 'Marterle' pelgrimskerk.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afstand: 19.1 km

 • Tijd: 7:00 uur
 • Klimmen: 1060 m
 • Dalen: 234 m

Alpe Adria Trail Etappe 4: Marterle - Stall

Vanaf de “Marterle” volgen we een korte bosweg en slaan al snel rechtsaf een weilandpad in, dat in het begin wat moeilijk te zien is. Voorzichtig afdalend doorkruisen we afwisselend bossen en open alpenweiden. Honden moeten aan de lijn worden gehouden!
Nu komen we bij een nieuwe bosweg, die we enige tijd volgen. Bij een grote, houten fontein kunnen we een paar bochten later rechtsaf de bosweg in. Bij de volgende bocht naar rechts verlaten we de bosweg en gaan we rechtdoor op een smal pad door het bos. Bij landgoed Prisker op de Schwersberg maken we een steile afdaling, tot we weer op de weg uitkomen. Opnieuw verlaten we de weg en we volgen een smal paadje langs de Loisengraben, meerdere keren de weg overstekend. Uiteindelijk volgen we de weg het dal in en wisselen we voor de laatste keer van de weg naar een voetpad, dat ons langs de hoofdweg rechtstreeks naar de kerk in Stall im Mölltal leidt – het eindpunt van de Alpe Adria Trail etappe van vandaag.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afstand: 14 km
 • Tijd: 4:30 uur
 • Klimmen: 146 m
 • Dalen: 1150 m

Alpe Adria Trail Etappe 5: Stall - Innerfragant

We beginnen in Stall im Mölltal en volgen kort een pelgrimsroute langs 3 hoge kruisbeelden iets boven het dorp. Vanaf hier klimmen we door het bos naar een bosweg en volgen deze naar rechts tot we de asfaltweg al kunnen zien - maar kort daarvoor gaan we linksaf. Eerst even steiler klimmen en daarna links oversteken, vervolgens komen we bij het verwoeste Wildegg kasteel. Vanaf hier lopen we vrij direct bergopwaarts door het bos, tot we kort daarna de bocht van een asfalt bergweg bereiken. We volgen dit pad door het bos tot we bij de volgende huizen komen.
Hier slaan we linksaf en volgen meestal het oude bergpad, waarbij we de bochten van de nieuwe weg afsnijden. Wie liever een vlakkere route heeft, kan natuurlijk de weg gebruiken. Maar we raden aan om het voetpad te nemen, dat een inkijkje geeft in de problemen van het dagelijks leven voor bergboeren in vroeger tijden. Op ongeveer 1.400 meter hoogte vlakt het terrein een beetje af en het redelijk rechte voetpad doorkruist de helling van het bos naar rechts en bereikt uiteindelijk de voormalige basisschool Steinwand.

Recht boven de school bereiken we de boerderij Zraunig, de hoogst gelegen boerderij op de Sonnberg. Nu volgen we het bospad dat hier begint. Na ca. 30 minuten kunt u een korte omweg maken naar de bebouwde Bodenhütte (ongeveer 15 minuten heen en 15 minuten terug). Onze route gaat echter verder, licht stijgend en voor een kort stuk zelfs een beetje bergafwaarts, naar de Bergerhütte bij de Klenitzenbach.
Het bospad dat we vanaf de Zraunig-boerderij hebben gevolgd eindigt hier en we lopen een paar minuten over een smal pad voordat we weer een bospad bereiken dat we volgen naar de weilanden van de Sagaser Almen. Hier kunnen we genieten van het adembenemende uitzicht op het Reißeck-gebergte en de torenhoge "koningin van de Tauern", de Hochalmspitze (3.360 m). Na de Sagaser berghutten blijven we het bospad volgen, tot een smal voetpad zich afsplitst bij verschillende berghutten in de buurt van de “Auerzen”. Op sommige plekken is het pad wat smal, maar het is goed gemarkeerd en brengt ons rechtstreeks naar de Goldberghütte. Deze eenvoudige hut, die liefdevol wordt gerund door een vrolijke oude melkvrouw, is zeker een bezoek waard!

De route vanaf de Goldberghütte gaat eerst korte tijd steil omhoog, maar leidt dan naar een min of meer vlak alpenpad, dat we volgen tot we bij een kruising komen met een grotere bosweg. Hier ziet u de eerste wegwijzers voor de Fraganter Hütte. We volgen deze wegwijzers echter niet, maar dalen een beetje af, korten de volgende twee bochten van de weg af over voetpaden en bereiken de parkeerplaats aan het begin van het "mijnspoor" korte tijd later. Het “mijnenpad” is het hoogtepunt van deze etappe en het brengt ons naar het Alpendal van Großfragant.
Na ca. 45 minuten steekt het mijnenpad een bosweg over. Degenen die de korte omweg naar de Fragant-berghut willen maken, moeten op het wandelpad blijven. Degenen die direct afdalen naar Innerfragant moeten de bosweg gebruiken tot aan de brug over de Fraganter Bach. Direct nadat u de beek bent overgestoken, slaat u rechtsaf en volgt u de voetpaden, steekt u de beek tweemaal over, tot aan het dorp Innerfragant.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Afstand: 17.3 km
 • Tijd: 7:30 uur
 • Klimmen: 1114 m
 • Dalen: 877 m

Hohe Tauern Panorama Trail

Etappe 1 t/m 7 van de Alpe Adria Trail
Deze 112,3 km lange wandelreis neemt je mee tijdens 7 etappes van de Alpe Adria Trail door het National Park Hohe Tauern in het zonnige Karinthië!

Huttentocht Alpe Adria Trail

Etappe 12 t/m 16 van de Alpe Adria Trail
Tijdens deze 7-daagse wandeltocht word je in 5 etappes van de Alpe Adria Trail meegenomen door de mooiste landschappen van Karinthië in Oostenrijk.

3 Nations Trail

Tijdens deze trail word je in 7 etappes meegenomen door Karinthië in Oostenrijk, door het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia en via de Julische Alpen in Slovenië terug naar het beginpunt in Oostenrijk.

Alpe Adria Trail Etappe 6: Innerfragant - Mallnitz

Vanuit Innerfragant volgen we eerst ongeveer 2 km de weg richting het Mölltal, dit loopt licht bergafwaarts. Op het punt waar de weg weer begint te stijgen, slaan we rechtsaf een grindpad op. We volgen dit pas dat eerst bijna vlak loopt en daarna licht omhoog gaat naar het bergdorpje Laas. Vanaf hier dalen we via verschillende haarspeldbochten af naar het Mölltal, dat we bereiken bij Außerfragant. We lopen kort langs de hoofdweg, na een paar meter gaan we links van de weg en lopen bergopwaarts in het dorpje Kleindorf tot de eerste bocht naar links. Direct na deze bocht gaan we rechtsaf richting de Flattachberg.

Op een hoogte van ongeveer 1.200 meter slaan we linksaf de asfaltweg in en volgen de borden naar de “Staneralm”. We lopen gedeeltelijk over een bosweg en deels over voetpaden omhoog door het bos tot vlakbij de Staneralm, waar we kunnen genieten van het uitzicht over grote delen van Karinthië tot aan de Karawanken. De opvallende Mittagskogel is duidelijk te herkennen. Via een kleine omweg kunt u de berghut Bschellnighütte bereiken. Onze route leidt ons daarna bergafwaarts, langs de oude 'Staner-huizen', waarvan sommige zijn gemoderniseerd, tot aan het Himmelbauer Alpine-pension, een uitnodigende plek om te stoppen voor een hapje en een drankje. Het uitzicht vanaf het terras is ongeëvenaard!

Nu resteert alleen de oversteek naar Mallnitz nog, als afsluiting van deze lange Alpe Adria etappe. De route loopt eerst richting het dorp Lassach, daarna naar het bos aan de linkerkant en omhoog langs de weg naar Mallnitz en uiteindelijk bereiken Mallnitz zelf. Vanaf hier wandelen we bijna vlak door een zorgvuldig onderhouden landelijk cultuurlandschap tot we recht in het centrum van het 'bergbeklimmersdorp' Mallnitz komen.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Afstand: 22.4 km
 • Tijd: 8:00 uur
 • Klimmen: 1077 m
 • Dalen: 960 m

Alpe Adria Trail Etappe 7: Mallnitz - Obervellach

Vanuit het centrum van Mallnitz nemen we een zijpad bij het spoor. We volgen de borden “Talrunde Dosental” langs de zogenaamde wijnroute. De ingang van de Rabischschlucht bevindt zich in de buurt van Hotel Alpengarten. Het pad door de kloof volgt steeds de linkeroever en er zijn verschillende uitkijkplatforms over de schuimende bergstroom.

Aan het einde van de kloof gaan we rechtdoor tot net voor de hoofdweg naar Mallnitz. Hier nemen we een klein pad naar rechts, dat ons onder een groot viaduct naar de herberg "Zur Guten Quelle" leidt. Direct bij de herberg steken we de Mallnitzbach over en nemen we een relatief vlak pad. We verlaten dit pad na ongeveer 30 minuten naar links om de Groppensteinschlucht in te gaan. Aan het einde van de Groppensteinschlucht wordt een entreeprijs geheven. De Zechnerfall is een van de hoogtepunten en bevindt zich aan het begin van de kloof. Een spectaculaire loopbrug leidt ons langs de machtige Groppensteinfall naar de pittoreske kloofingang en de prachtige kuilen die in de rots bij het water zijn achtergelaten. Uiteindelijk bereiken we het dorp Räuflach. Al na een paar meter verlaten we de hoofdweg en slaan linksaf op een voetpad, langs de Buschenschänke Walter, een geweldige plek om pauze te nemen. Via een asfaltweg komen we aan in Obervellach.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afstand: 17.7 km
 • Tijd: 6:00 uur
 • Klimmen: 177 m
 • Dalen: 683 m

Alpe Adria Trail Etappe 8: Obervellach - Danielsberg

We beginnen de etappe in het centrum van Obervellach. Na een paar minuten gaan we linksaf de weg op en nemen vervolgens weer een weg links van deze weg door het bos richting het uitkijkpunt "Mölltalblick". Boven de spoorlijn gaan we over een golvende weg naar de Unterhofer-boerderij, waar we naar rechts afslaan en kort afdalen naar het kasteel Niederfalkenstein, een favoriete plek voor fotografen. Hier gaan we links naar beneden tot net voor Gratschach, waar we de weg naar links verlaten en een pad volgen langs stenen muren over oude weilanden tot we het Glockner fietspad bereiken. Dit brengt ons bij het dorp Gappen. We gaan weer links en volgen een voetpad langs een grote stenen muur tot we weer het Glockner fietspad tegenkomen en dit volgen naar Penk. Hier bereiken we de voet van de Danielsberg. We blijven in Penk tot we rechtsaf slaan in een steile S-bocht en gaan eerst vlak en daarna een beetje steiler verder langs het "Jagdlehrpfad". Dit pad brengt je rechtstreeks naar de top van de Danielsberg, maar is soms wel behoorlijk steil. Net onder het hoogste punt vind je herberg Herkuleshof.

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afstand: 13 km
 • Tijd: 5:30 uur
 • Klimmen: 744 m

 • Dalen: 465 m

Alpe Adria Trail Etappe 9: Danielsberg - Hühnersberg

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afstand: 19.4 km
 • Tijd: 6:15 uur
 • Klimmen: 766 m

 • Dalen: 681 m

Alpe Adria Trail Etappe 10: Hühnersberg - Gmünd

Kenmerken wandeling

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afstand: 13.9 km
 • Tijd: 4:30 uur
 • Klimmen: 284 m
 • Dalen: 595 m

Hohe Tauern Panorama Trail

Etappe 1 t/m 7 van de Alpe Adria Trail
Deze 112,3 km lange wandelreis neemt je mee tijdens 7 etappes van de Alpe Adria Trail door het National Park Hohe Tauern in het zonnige Karinthië!

Huttentocht Alpe Adria Trail

Etappe 12 t/m 16 van de Alpe Adria Trail
Tijdens deze 7-daagse wandeltocht word je in 5 etappes van de Alpe Adria Trail meegenomen door de mooiste landschappen van Karinthië in Oostenrijk.

3 Nations Trail

Tijdens deze trail word je in 7 etappes meegenomen door Karinthië in Oostenrijk, door het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia en via de Julische Alpen in Slovenië terug naar het beginpunt in Oostenrijk.
Bergfreunde
AlpenReizen
koop-wandelspullen