Skip to main content

Met deze zes tips bereid je een skivakantie goed voor

Nog even en het wintersportseizoen gaat in december van start. Maar kan je nog wel een vakantie boeken in corona tijd? Het negatief reisadvies van het kabinet voor buitenlandse reizen geldt tot half januari. Wie weet kunnen we daarna nog genieten van de sneeuw.

De après-ski kunnen we dit jaar sowieso op onze buik schrijven. Maar mocht je vanaf half januari toch weer op reis kunnen dan wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Met deze zes tips weet je zeker dat je zonder stress op skivakantie kan.

1. Conditie opbouwen

Snowboarden, langlaufen en skiën zijn wintersporten waarbij je over een goede conditie moet beschikken. Nederlanders zijn bovendien de ijle lucht in bergen niet gewend. Sporten in een ijle lucht is namelijk best lastig. Een keertje extra naar de sportschool of regelmatig hardlopen is daarom geen overbodige luxe. Daarbij moet je zeker de rek- en strekoefeningen niet overslaan. Dit voorkomt blessures. Je kan in Nederland van te voren speciale ski-trainingen volgen. Bij deze trainingen doe je oefeningen waarbij je je spieren optimaal voorbereid op een wintersportvakantie. Ga nog een keertje naar een indoor skibaan en je bent klaar om te gaan.

2. Vroeg boeken

De accommodatie die je uitzoekt, moet vlakbij de piste liggen. Het is niet handig wanneer je ’s ochtends nog een heel eind moet reizen voordat je op de piste staat. Accommodaties die vlakbij de piste liggen zijn populair en snel volgeboekt. Begin daarom vroeg met boeken. Dat is misschien lastig in deze coronatijd, maar er zijn organisaties waarbij je het gehele bedrag van de reis terugkrijgt wanneer je vakantie onverhoopt niet door mocht kunnen gaan.

3. Materialen checken

Wanneer je de auto of bus instapt met je weekendtas en schoudertas dan moet je er zeker van zijn dat je materialen piekfijn in orde zijn. Dat kan je doen door bij een wintersport speciaalzaak je spullen te laten controleren. Soms moet de kanten van de ski’s geslepen worden. Maar ook wanneer je ski’s huurt, moet je weten of je skikleding goed is, want gaat je jack ter plekke stuk dan moet je vaak het dubbele betalen. Zonde van je geld.

4. Koop een goed ski-jack

Over kleding gesproken, je winterjas is niet ideaal voor wintersport. Je neemt toch ook geen handtas mee naar de skipiste? Dat geldt ook voor een normale winterjas. Een waterdichte jas die winddicht is heb je echt nodig. Dat geldt eveneens voor broeken en thermisch ondergoed. Een laagjes systeem is perfect. Ga naar een wintersport speciaalzaak en laat je informeren voordat je kleding aanschaft. Koop overigens meteen een skibril, want de straling aan UV is in de bergen hoger dan je in Nederland gewend bent. Bovendien weerkaatst de sneeuw. Smeer je daarom in met zonnebrandcrème vanaf factor twintig.

5. Regel een reisverzekering die geschikt is voor wintersport

Met een normale reisverzekering kom je er niet. Het is beter om een speciale wintersportverzekering af te sluiten als je op wintersport gaat. Dat komt omdat de zorg in het buitenland hoger is qua prijs dan een normale reisverzekering uitkeert. Wanneer je een reisverzekering afsluit die speciaal afgestemd is op de wintersport weet je zeker dat de kosten terugkrijgt.

6. Controleer de auto

Mocht je met de auto op wintersport gaan laat je dan niet verrassen. Vraag een expert of hij de tien belangrijkste punten van de auto wil nakijken. Denk aan bandenprofiel, bandenspanning, oliepeil, koelvloeistof, schokdempers, ruitenwissers/ruitenwissersvloeistof, lampen, accu, remmen en uitlaat. Rij met winterbanden en neem een sneeuwketting mee. Sluit je aan bij een organisatie die je helpt als je pech onderweg krijgt.