Skip to main content

Winterwandelen Oostenrijk

Top 10 winterwandelroutes in Oostenrijk - Hohe Tauern

Wandelen door sneeuwlandschappen

National park Hohe Tauern heeft meer dan 400 km goed vrijgehouden winterwandelwegen. Laat u betoveren en geniet van de zuivere berglucht terwijl de sneeuw knispert onder uw schoenen. Tijdens het wandelen, ervaart u het prachtige winterlandschap van het Tauern gebergte op een hele andere manier dan wanneer u op de lange latten naar beneden skiet. Talrijke winterwandelwegen leiden u door met sneeuw bedekte dalen, maar ook naar de toppen van de glinsterende sneeuwbergen. Hieronder vindt u onze top 10 aan suggesties voor winterse wandelingen door het Hohe Tauern gebied.

Een winterwandeling leidt je over een speciaal geprepareerd wandelpad. De sneeuw wordt daar platgereden en daardoor heb je geen ski’s of sneeuwschoenen (tennisrackets) nodig om er veilig overheen te kunnen lopen. Winterwandelen doe je dus gewoon op je wandelschoenen of snowboots. Bovendien worden de geprepareerde paden regelmatig gecontroleerd en onderhouden. Hierdoor is er geen risico van lawines of ander gevaar. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede wandelschoenen of snowboots en warme waterdichte kleding.

Duur: ongeveer 2 uur

U vertrekt vanaf het centrum van Wald en loopt voorbij het Strasserfeld naar de Schösser brug. Vanaf deze brug voert de route u door het bos naar Hotel Kaserer en vervolgens naar een boerderij met bierbrouwerij. Kinderen vinden het hier altijd erg leuk. Vanaf de bierbrouwerij kunt u de weg naar Krimml verder vervolgen.

Duur: variërend van een half uur tot 3 uur

In Bad Gastein en Bad Hofgastein zijn maar lieft 16 idyllische winterwandelroutes aangelegd, in totaal meer dan 100 km. Ze zijn allemaal geschikt voor beginners en gevorderden. Voor de echte liefhebber zijn er ook routes die alleen met sneeuwschoenen afgelegd kunnen worden.

Duur: ongeveer 1 uur

De wandelweg begint op 1.200 m hoogte en kan bereikt worden door gebruik te maken van Panoramabahn Kitzbüheler Alpen (Hollersbach). Vanaf het tussenstation loopt u er in een paar minuten naar toe. Tijdens het wandelen wordt u getrakteerd op de meest schitterende vergezichten op de hoogste bergen van het National Park Hohe Tauern.

Duur: ongeveer 2 uur tot aan het daleinde

Deze wandeling langs het Rauriser oerwoud is een echte aanrader. Hij begint bij de parkeerplaats van het Alpengasthof Bodenhaus. Van hieruit leidt de goed geprepareerde wandelweg tot aan het daleinde Kolm Saigurn. Na ongeveer 2 uur te hebben gelopen, waarbij u 370 meter klimt, bereikt u het daleinde van het Rauriserdal. Hier kunt u even uitrusten bij één van de twee berghutten, het Ammererhof of het Naturfreundehaus. Vervolgens kunt u een slee huren en op die manier naar beneden glijden of naar beneden lopen.

Duur: ongeveer 1,5 uur

Vanaf Neukirchen am Großvenediger rijdt u met de auto over de Rossberg Panoramastraße naar Alpengasthof Rechtegg (1.253 m). Er is 500m na Rechtegg een parkeerplaats bij de start van de wandeling. Hier gaat u te voet verder in de richting van het Dürnbachtal. U loopt voorbij de kleine Taubenstein kapel, waar u een kijkje kunt nemen, naar de gezellige Steineralmhut (1.595 m).

Duur: ongeveer 2 uur

Voorbij het kasteel Mittersill volgt u de route Sonnenhang. Deze wandeling biedt u een prachtig uitzicht over het gehele Salzachtal van Oberpinzgau.

Duur: ongeveer 3 kwartier
Tijdens deze korte wandeling die u omhoog leidt naar de Mong Alm kunt u genieten van het uitzicht op Mittersill.

Dit gebied is een echte aanrader voor liefhebbers van winterwandelen. De berghut ligt op een hoogte van 1.850 m en is bij mooi weer 4 tot 5 dagen per week geopend. Voor kinderen is het erg leuk om hier naar beneden te sleeën over de 11 km lange Forstweg.

Duur: 1,5 uur
De gemoedelijke wandelroute begint bij Hotel Orgler en loopt langs de rechterkant van de Kapruner Ache tot aan de rivier de Salzach.
Duur: 1 uur en 10 min

Deze zeer mooie wandeling begint achter het "Hotel zur Burg". Het leidt onder de Jakobskapelle en het Kaprun-kasteel, door het beschermde landschap Filzmooswald, daarna rechtsaf naar de Brunnwiesenweg en verderop links naar de Salzachweg. In de kerstperiode kunt u versierde bomen bewonderen die in het Filzmoos bos zijn opgetuigd.

Sneeuwschoenwandelen

Wandelen in een winters landschap onder een prachtig blauwe hemel in glinsterende poedersneeuw. Ver weg van de bewoonde wereld. De sneeuw dempt alle geluiden. Het enige dat we horen is het knisperen van de sneeuw. Bergwandelen, maar dan met sneeuwschoenen aan. In de winter de bergen verkennen is inspannender en vraagt andere kennis, materiaal en vaardigheden dan in de zomer. Je gaat weg van de gecontroleerde pistes en bent grotendeels op jezelf aangewezen.