Skip to main content

Langlaufen Oostenrijk - Hohe Tauern

Het fraaie en rustige winterlandschap van National Park Hohe Tauern is door zijn sneeuwzekerheid een prima keuze voor liefhebbers van de langlaufsport. Het langlaufnetwerk van National Park Hohe Tauern biedt bijna 600 km aan uitstekend geprepareerde langlaufloipen, op elk gewenst niveau.

Langlaufen Salzburg

Pinzga loipe

Op de 100 km lange "hoofdader" van de Pinzga Loipe kun je - afhankelijk van de sneeuwconditie - van Krimml tot Taxenbach en weer terug langlaufen. Er is een aansluiting tot aan de Hintertalloipe in het dal van Fusch, waardoor langlauffans een langlaufnetwerk van meer dan 300 km tot hun beschikking hebben. De Pinzga loipe is onlangs onderscheiden met de hoogste score door de ADAC. 

Tauern loipe

Vijf bekende wintersportplaatsen van de Salzburger Sportwelt Amadé zijn via de 50 km lange Tauernloipe met elkaar verbonden. Dit traditionele langlaufloipennetwerk (meer dan 200 km) tussen Radstadt, Altenmarkt, Eben, Flachau en Wagrain is vanwege de veelzijdigheid zowel voor beginners als voor gevorderde langlaufers geschikt. 

Loipen op hoogte

Wanneer de sneeuwcondities in het dal teruglopen kan er nog steeds aan langlaufen worden gedaan op de hoge loipen. Enkele tips hiervoor zijn de Hochmoorloipe in Mittersill (23 km, zike filmpje hieronder), de Höhenloipe in Hochkrimml (12 km), de Höhenloipe Hochbühel in het Rauriserdal (2 km – alleen geopend bij sneeuwgebrek in het dal), de Höhenloipe Königsleiten of de Sonnenloipe in Sportgastein (8 km).
Natuurlijk zijn deze loipen vanwege de schitterende vergezichten op de vele drieduizenders van het Hohe Tauern National Park ook bij genoeg sneeuw in het dal zeer de moeite waard.  

Overige loipen

Het Gasteinertal biedt veel afwisselend langlaufplezier. De Himmelwandloipe, de golfloipe en de loipe in Böckstein zijn de mooiste langlaufloipen. Maar ook in het Rauriser dal en in het Groβarltal zijn mooie loipen te vinden.  Wanneer het meer van Zell am see bevroren is, kun je het netwerk van langlaufloipen in het Saalacherdal via het meer bereiken. De plaatsen Leogang, Saalfelden, Maria Alm, Maishofen, Viehhofen en Zell am See zijn via langlaufloipen met elkaar verbonden.

Langlaufen Tirol

Prägraten am Großvenediger en Kals am Großglockner

Prägraten am Großvenediger is bij uitstek geschikt voor langlaufen. De standaardloipe is ongeveer 20 km lang en leidt u naar Hinterbichl.  De Sonnenloipe in Ströden is ook een echte aanrader. U kunt zelf bepalen hoeveel ronden u wilt langlaufen. Bijzonder indrukwekkend is het uitzicht in het Maurertal. 
Kals am Großglockner heeft 21 km dubbelsporige langlaufloipen. Bij goede sneeuwcondities worden bovendien nog 8 kilometer extra Skating loipen geprepareerd. Kals heeft onlangs van de provincie Tirol een onderscheiding gekregen voor de kwaliteit van het loipennetwerk.
Ook het Virgental is de moeite waard voor langlaufers. Hier vindt u 21 km goed geprepareerde loipen tussen Virgen en Niedermauer, met name de Iselloipe is een aanrader.  

loipen overzicht grossglockner kals matrei

Defereggental

Het Defereggental biedt in totaal meer dan 70 km aan loipen. In en om St. Jakob, St. Veit en Hopfgarten is zo'n 42 km loipen te vinden met onder meer een 3 km lange verlichte loipe en een hoogteloipe op de Staller Sattel van 6 km lang. Tot laat in het voorjaar kunt u hier langlaufen.

Langlaufen Karinthië

De dalen rond Mallnitz hebben veel te bieden op langlaufgebied. In het mooie Tauerntal liggen ongeveer 12 km loipen en in het Seebachtal ook nog eens zo’n 4,5 km. Beide dalen worden met een 3,5 km lange verbindingsloipe met elkaar verbonden. In totaal biedt de regio rond Mallnitz zo’n 20 km langlaufroutes met dubbele loipen. Ook Heiligenblut is een aanrader: hier kunt u langlaufen op een hoogte van 2.000 m met uitzicht op de Großglockner