Skip to main content

Overdag of 's nachts rijden naar je vakantieadres in Hohe Tauern?

Sommige mensen zweren erbij: 's nachts naar de vakantiebestemming rijden, wanneer het rustig op de weg is. Niet iedereen vindt het echter prettig om in het donker te rijden. Het zicht is beperkter, je wordt moe en wellicht heb je last van nachtblindheid. Kleine kwaaltjes en functiebeperkingen zijn sowieso goed om in gedachten te houden bij je auto verzekeren, omdat verzekeraars verschillende voorwaarden kunnen hanteren. Overdenk dus altijd goed of 's nachts rijden wel zo'n uitkomst is.

Voor- en nadelen van overdag rijden

Overdag rijden heeft diverse voordelen. Als je met je gezin op vakantie gaat, kan de rest lekker naar buiten kijken terwijl jij aan het rijden bent. Onderweg maak je af en toe een stop bij een restaurantje om wat te eten. Een bekend nadeel is dat het overdag erg druk kan zijn op de weg. Hierdoor kan het zijn dat je urenlang in de file staat richting jouw vakantiebestemming. Zoek van tevoren alvast goed uit welke route je wilt nemen en check of dit geen drukke dag in Duitsland is, zoals de eerste of laatste dag van de zomervakantie. Probeer dan, indien mogelijk, een andere reisdag uit te zoeken. Bereid de auto ook altijd voor op de reis, of je nu in de zomer of winter naar Oostenrijk gaat.

Voor- en nadelen van 's nachts rijden

's Nachts is het een stuk rustiger op de weg én op de achterbank. De kinderen liggen diep in slaap en worden de volgende ochtend wakker tussen de bergen. Hierdoor hoef je ook minder vaak te stoppen. Overdag willen de kinderen toch even naar buiten of moeten ze om de haverklap naar het toilet. Door ’s nachts te reizen kan je een stuk sneller doorrijden en de wissels beperken tot een hoognodig sanitaire stop. Een groot nadeel van 's nachts autorijden is dat je moe wordt. Ook als je uitgerust op weg gaat slaat de man met de hamer op een gegeven moment toe. Dit kan onveilige situaties creëren omdat je als het ware microdutjes doet achter het stuur. Idealiter rij je samen met een partner zodat jullie elkaar af kunnen wisselen. 

Tips voor 's nachts rijden

Wil jij het liefst 's nachts rijden? Dan valt het aan te raden om al een paar dagen van tevoren wat langer te slapen zodat je goed uitgerust bent. Het valt af te raden om rechtstreeks uit je werk te gaan rijden of op de dag van vertrek pas de auto in te pakken. Door overdag te relaxen en wellicht nog een dutje te doen zorg je ervoor dat je zo fris mogelijk bent. Frisse, zuurstofrijke lucht zorgt ervoor dat je de aandacht bij het autorijden houdt. Ook kun je een muziekje opzetten om je concentratie te verbeteren.