Skip to main content

Een tweedehands caravan kopen? Een aantal tips

Wij Nederlanders zijn fan van de caravan. Of je nou naar een mooie plek in Oostenrijk gaat met de caravan of in Nederland blijft, het is een geliefd kampeermiddel. Je kan er overal mee naartoe. Een nieuwe caravan kopen is een flinke investering. Zeker als het je eerste is, wil je eigenlijk even aankijken of het echt iets voor je is. Een camper huren of een tweedehands versie is dan een fijne optie. Of heb je een oude caravan en wil je die omruilen voor een ‘nieuwe’ tweedehands versie? Weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands caravan? In dit blog leggen we je dit uit.

Een erkend bedrijf

Als je een tweedehands caravan koopt bij een erkend kampeerbedrijf zoals Caravancentrum Waterland, kun je meestal kiezen uit een breed assortiment. En het voordeel is dat je meteen garantie hebt. Mocht je na de aankoop verborgen gebreken ontdekken die niet zichtbaar waren bij de koop, dan worden deze meestal kosteloos gerepareerd, mits het om echte gebreken gaat. Let wel op: dit geldt niet voor zaken zoals banden, ruiten, onderhoudsbeurten en niet-fabrieks originele accessoires. Een ander voordeel is dat veel erkende kampeerbedrijven de mogelijkheid bieden om je oude caravan of vouwwagen in te ruilen wanneer je een nieuwe aanschaft. Dit kan het proces van upgraden naar een nieuw model makkelijk maken en het kan veel schelen in de portemonnee.

Zorg dat je caravan bij je auto past

Controleer het maximale trekgewicht van je auto op het kentekenbewijs of via de RDW-website. Ook vind je daar de 'maximum massa samenstelling', wat het totale gewicht van je auto en caravan aanduidt. Voor een stabiele combinatie is het aan te raden dat de auto zwaarder is dan de caravan, vooral als je nieuw bent met caravans. Het is verstandig om de caravan niet te zwaar te beladen, vooral bij de eerste ritten. Experts adviseren om de belading van de caravan te beperken tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto. Zo behoud je een veilige en stabiele rit.

Let op mogelijke schade

Bij het overwegen van de aanschaf van een tweedehands caravan is het goed om grondig te inspecteren op mogelijke verborgen gebreken. Het chassis verdient speciale aandacht: plooien of scheurtjes boven de deur kunnen duiden op doorgezakt chassis, versleten asrubbers of overbelasting. Schade aan kunststof delen, zoals scheurtjes in grote panelen of hagelschade op het dak, kan voor dure reparaties zorgen. Beschadigde hoeklijsten vergroten het risico op lekkage, en roest of kleine gaatjes in de beplating zorgen weer voor andere problemen. Vochtproblemen komen ook veel voor; verrotting door verouderde kit of loszittende lijsten kan ernstige schade veroorzaken. Controleer goed op oude vochtplekken, omdat niet alle schade direct zichtbaar is. Meestal kan een ervaren caravanrijder deze aanwezige gebreken snel herkennen. Het is daarom handig om iemand mee op pad te nemen die er verstand van heeft.