Skip to main content

Vignet Oostenrijk

Voor het rijden over snelwegen in Oostenrijk, heb je een Autobahn vignet nodig.
Ga je op vakantie naar Oostenrijk met een auto of motor? Dan heb je een vignet voor Oostenrijk nodig om over de Oostenrijkse wegen te mogen rijden. Dit vignet kan je van tevoren kopen. Vergeet niet dat je met vignet op sommige wegen in Oostenrijk alsnog extra tol moet betalen.

Vignet voor Oostenrijk, tol en Go-Box

Je hebt een vignet voor Oostenrijk nodig voor het rijden over de snelwegen. Dit zijn de A-wegen, maar ook de S-wegen. Dit is het Autobahnvignet voor Oostenrijk. Deze dien je aan te schaffen vóórdat je de grens naar Oostenrijk oversteekt. Wanneer je de grens hebt gepasseerd, en rijdt over de Oostenrijkse Autobahn, dien je dus in het bezit te zijn van een geldig vignet voor Oostenrijk. Heb je deze niet, dan riskeer je een boete van € 120.

Er wordt gecontroleerd op het vignet met behulp van camera’s. Je kunt dus beter het vignet voor Oostenrijk van tevoren aanschaffen in de vorm van een zelfklevend vignet of digitaal waarbij je nummerbord is geregistreerd.

Bij het vignet is er een onderscheid tussen voertuigen tot 3500kg en zwaarder dan 3500kg. Naast het vignet dien je op sommige wegen tol te betalen. Voertuigen tot 3500kg kunnen dit ter plekke doen bij het tolpoortje. Voertuigen zwaarder dan 3500kg, zoals campers, dienen te beschikken over een GO-Box. Hierover hieronder meer.

Waar koop je een vignet voor Oostenrijk?

Het vignet kun je op verschillende plekken en in verschillende vormen kopen.

Het ANWB vignet voor Oostenrijk

Veel Nederlanders kopen een ANWB vignet voor Oostenrijk. Je kunt deze in een ANWB-winkel kopen, maar gemakkelijker is online bij de ANWB. Aan de balie wordt het vignet uitgeknipt en kun je deze meteen meenemen. Het digitaal gekochte vignet wordt per post verstuurd.

Onderweg

Je kunt het vignet ook onderweg kopen op de Duitse Autobahn of aan de grens. De laatste mogelijkheid aan de grens zal waarschijnlijk ook de optie met de langste rij zijn.

Online vignet Oostenrijk kopen

De makkelijkste manier is echter om het vignet online te kopen. Dit kan via de website van Asfinag, of je kiest voor een direct geldig vignet Oostenrijk. Een andere optie is om je nummerbord te registreren via de App. In dit geval krijg je geen zelfklevend vignet thuisgestuurd die je achter je raam kunt plakken, maar staat je nummerbord geregistreerd. Door middel van nummerbordherkenning wordt de controle voor het vignet gedaan. Digitaal, en dus gemakkelijker.

Let op: Bij de aankoop van het digitaal vignet Oostenrijk bij Asfinag is het vignet pas na 18 dagen geldig. 

Hoe plaats je het vignet voor Oostenrijk?

Het vignet dient op een bepaalde manier in je auto of aan je motor te worden aangebracht. Doe je dit niet juist, dan herkent het automatische controlesysteem je vignet niet en riskeer je een boete van maximaal € 120 voor het verkeerd aanbrengen van het vignet.
Je dient het zelfklevende vignet aan de binnenzijde van je voorruit te plakken, op een zichtbare plaats. Bij een motor dient het vignet op een goed zichtbare plaats te worden geplakt, op een vast onderdeel van de motor. 

Maak geen misbruik van dit relatief goedkope vignet. Dan riskeer je namelijk een boete tot maximaal € 240, die bij niet betalen kan oplopen van € 300 tot € 3000.

Prijzen 2023 vignet voor Oostenrijk

Er zijn verschillende vignetten voor Oostenrijk verkrijgbaar. We gaan hierbij uit van een voertuig van minder dan 3500 kilo. Aanhangers en caravans worden hier niet bij opgeteld, want deze hebben geen vignet nodig. De genoemde prijzen zijn de prijzen tot eind 2020.

Vignet 10 dagen:
Auto: € 9,90
Motor: € 5,80

Vignet 2 maanden:
Auto: € 29,00
Motor: € 14,50

Vignet één jaar:
Auto: € 96,40
Motor: € 38,20
Let op: Het jaarvignet voor Oostenrijk is een kalenderjaar geldig plus de voorafgaande en de opvolgende maand. Dus in het geval van 2023 is het jaarvignet geldig van 1 december 2022 tot en met 31 januari 2024.

Tolwegen Oostenrijk

Houdt er rekening mee dat er naast het vignet ook nog tolwegen zijn waarvoor er tol betaald dient te worden. Deze kun je voldoen bij het tolpoortje van de betreffende tolweg, in contanten of met een creditcard.

Let op: Voertuigen zwaarder dan 3500kg, zoals campers, dienen voor de tolwegen gebruik te maken van een GO-Box. Zie hier voor meer informatie over de GO-Box voor Oostenrijk.