Skip to main content

Weer Oostenrijk

Wat kun je verwachten van het weer in Oostenrijk?

Het weer in Oostenrijk

Ga je op vakantie naar Oostenrijk? Dan wil je zeker graag dat het goed weer is. Goed winterweer in Oostenrijk, met veel sneeuw en lage temperaturen. Of goed zomerweer in Oostenrijk, met een lekker zonnetje en warme temperaturen.
In Oostenrijk kan het allemaal! Het weer in Oostenrijk is namelijk erg divers. Het weer in het noorden verschilt erg van het weer in de Oostenrijkse Alpen, en van het Mediterrane weer in het zuiden van Oostenrijk.

Temperaturen Oostenrijk

Oostenrijk heeft een landklimaat. Dat betekent dat het in de winter erg koud kan zijn, en in de zomer erg warm. In de zomer kan het tot 35 graden Celsius zijn, en in de winter kan de temperatuur dalen tot min 20 graden Celsius. Of in andere woorden: Oostenrijk heeft perfect vakantieweer voor zowel de zomervakantie als de wintersportvakantie.

Weersverwachting Oostenrijk

Het klimaat in Oostenrijk is een gematigd Midden-Europees landklimaat. Maar eigenlijk heeft Oostenrijk verschillende type klimaten. Je kunt Oostenrijk qua klimaat verdelen in grofweg vier gebieden:

Weer in de Oostenrijkse Alpen

De Oostenrijkse Alpen liggen in het westen van Oostenrijk. Hier heerst een hooggebergteklimaat. Dus koele, korte zomers, maar lange, koude winters met veel sneeuw. In de dalen kan het weer iets gematigder zijn. In de valleien van Tirol, en vooral rond Innsbruck, kunnen harde rukwinden ontstaan. Deze warme wind kan ervoor zorgen dat de temperatuur snel stijgt. Dit kan bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Natuurlijk is er in de Alpen ook veel neerslag, met name in de vorm van sneeuw (in de winter) en regen (in de zomer). Over het algemeen is het weer in de Oostenrijkse Alpen kouder dan in de Zwitserse en Franse Alpen.

Weer in het Noorden van Oostenrijk

Dit gedeelte heeft een typisch landklimaat. Dus lekkere zomers met heerlijke temperaturen. Ten noorden van Salzburg, Opper-Oostenrijk en Neder-Oostenrijk regent het redelijk veel, doordat wolken botsen tegen de bergen van de Alpen. In Oostenrijk noemen ze dit "Schnürlregen" ("regen in snaren"), wat een bepaald type miezerregen is. Deze regen kan enkele dagen aanhouden en kan gepaard gaan met prachtige regenbogen.

Het weer rond Wenen

Het weer in het oosten van Neder-Oostenrijk, rondom Wenen, en in Burgenland wordt juist beïnvloed door het klimaat in Oost-Europa. Dit weer komt vanuit Rusland richting Oostenrijk. Hier heerst een pannonisch landklimaat. In de zomer kan het heet zijn, in de herfst droog, maar in de winter juist koud. Dit is een goed klimaat voor wijn. Geniet dus vooral van de wijngaarden in Burgenland.

Het weer in Zuid-Oostenrijk en Oost-Karinthië

Er is ook nog een vierde gebied. Dit ligt ten zuiden van de Alpen in Oost-Karinthië, tegen de grens met Slovenië. Hier is het weer mild, met aangename zomers. Het klimaat hier wordt namelijk beïnvloed door het nabij gelegen Mediterraan klimaat. Genieten dus tijdens de zomermaanden!

Check altijd het weerbericht in Oostenrijk

Het is altijd aan te raden om het weerbericht in Oostenrijk in de gaten te houden voordat je erop uitgaat.

  • Als je gaat wandelen in de zomer, wil je comfortabel, koel en droog weer.
  • Maar als je gaat skiën is het juist perfect wanneer het net heeft gesneeuwd en er een dikke laag sneeuw op de pistes ligt.

Het weer in Oostenrijk is erg divers, met verschillende klimaten in de Oostenrijkse Alpen, het Noorden, Oosten en het Zuiden. Het weer in Oostenrijk is dus altijd perfect!

Beste reistijd Oostenrijk

De vraag wanneer je moet gaan hangt af van wat je wilt doen. Skiën wordt aanbevolen vanaf Kerst tot eind maart. Ook veel Oostenrijkers voegen zich dan bij de toeristen op de piste voegen. Dit is het hoogseizoen, wanneer de prijzen en het aantal wintersporters hoog zijn. Het laagseizoen loopt in goede jaren van begin november tot Kerstmis en van eind maart tot eind april. Vooral tijdens het laagseizoen kun je in warme jaren mogelijk sneeuwloze bergen tegenkomen, dus als je een last-minute persoon bent, is het de moeite waard om de sneeuwsituatie te controleren voordat je eropuit trekt.

De warme en aangename zomermaanden variëren van mei tot september met de zomerse piek in juli en augustus. Je kunt warme en zonnige dagen krijgen in april en oktober, maar ook in de zomer zijn er ontzettend koude en regenachtige dagen, maar er is altijd een risico met het weer in Oostenrijk. Mijn persoonlijke aanbeveling voor sightseeing en sportieve buitenactiviteiten zijn de maanden mei en september: relatief weinig toeristen, lage tarieven en het weer is al of nog steeds aangenaam.

Wat je ook doet, kleed je in lagen aan. Goretex-jacks met verwijderbaar fleece zijn erg populair onder Oostenrijkers, en daar is een reden voor. Jassen van deze soort zullen ook nuttig zijn als het gaat om wandelen: alpine terrein kan zelfs tijdens de heetste zomerdagen kil zijn.

Het opnemen van het weer trouwens, is een zaak met traditie in Oostenrijk. Gedetailleerde meteorologische onderzoeken en metingen worden gemaakt en gearchiveerd sinds de 17e eeuw. De zomer van 2003 was de meest hete ooit gemeten - tot nu toe.