Skip to main content

Gletsjergebied - Kapruner Tal

Beschrijving wandeling

Het Kapruner Tal is ongeveer 15 kilometer lang en wordt beschouwd als een van de mooiste dalen in de Hohe Tauern. Het dal loopt van Kaprun naar het Mooserboden-stuwmeer. Door het dal stroomt de Tiroler Ache, een zijrivier van de Salzach. Het dal is ontstaan in de late ijstijd. In die tijd was het gebied bedekt met een gletsjer.

Het Kapruner tal wordt tegenwoordig gekenmerkt door reservoirs, krachtcentrales en hoogspanningslijnen. Het glaciale gebied Schmiedingerkees aan de Kitzsteinhorn is ontwikkeld voor het toerisme. Energiecentrales en skitoerisme zijn van groot economisch belang. De grenzen van het nationale park Hohe Tauern beginnen dus pas diep in het dal. Natuurlijke bergmeren zijn zeldzaam in het Kaprunertal. Aan de andere kant is de toegang tot de 3.000 meter hoge toppen van de Glockner Group en hun fascinerende gletsjerwereld relatief eenvoudig dankzij de korte lengte van het dal en de goede infrastructuur.

Meerdere markant gevormde gletsjers lopen tussen de Wiesbachhorn en de Kapruner Törl in de richting van de Mooserboden. Wandelaars kunnen scheuren in het ijs, gletsjerpoorten en verschillende sporen van de werking van de gletsjer van dichtbij bekijken.

Impressie Kapruner Tal

Kenmerken wandeling

  • Uitgangspunt: Bushalte Heidnische Kirche
  • Toegangsweg: Vanaf Kaprun door het Kapruner Tal naar de parkeerplaats Kesselfall, verder met het openbaar vervoer naar de Mooserboden, parkeerplaats Kesselfall.
  • Looptijd: Via de stuwdammen Moosersperre en Drossensperre (2.045 m) en op de Austriaweg nr 717 langs de oostelijke oever van het reservoir Mooserboden naar het zuidelijk einde in 1 tot 2 uur.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Aanbevolen wandelkaarten Salzburg