Skip to main content

Habachtal Smaragdweg

Beschrijving wandeling

Het Habachtal ligt tegenover Bramberg am Wildkogel. Het is de enige plek in Europa waar je smaragden kunt vinden in de natuur. Bij het bewandelen van de Smaragdweg kan de wandelaar enerzijds de prachtige vergezichten en natuur van de Wildkogel-Arena bewonderen en anderzijds informatie krijgen over de mineralogie en geologie van het Habachtal. Hierbij is er extra op gelet dat het eenvoudig te begrijpen maar vooral leuk is.

De Smaragdweg buigt meteen na het informatiepunt aan de Habachtal parkeerplaats af van de brede weg en voert vervolgens langs het kolkende water van de Habach. Eenmaal onderweg op dit leer- en themapad, vindt u interessante informatie over de belangrijkste mineralen van het Habachtal en de mineralenzoekers. De Smaragdweg leidt u door een gebied met vele bruisende bronnen. U kunt hier van dichtbij ervaren hoe wild de Habach is. Via een smalle brug komt u op een groot steenblok in het midden van de bergbeek: wat een geweld! Daarna gaat de Smaragdweg verder door een licht bebost almgebied. Hier wordt de sage van de Fazenwand verteld. Natuurlijk vindt u ook een kinderspeeltuin en klimmogelijkheden in de buurt van Gasthof Enzianhütte.

Het hoogtepunt van de Smaragdweg is de poel vlakbij Gasthaus Alpenrose. Hier kunt u kosteloos een uitrusting lenen om naar smaragden te zoeken. In 2002 heeft een steenlawine hier tonnen puin naar beneden gestort afkomstig uit de smaragdmijn hogerop. 

De romantisch gelegen Moa-Alm en het kleine Ahornmeer omringd door de prachtige bergtoppen vormen een bijzondere afsluiting van uw wandeling op de Smaragdweg.

Impressie Habachtal Smaragdweg

Kenmerken wandeling

  • Uitgangspunt: Parkeerplaats Habachtal (867 m)
  • Toegangsweg: Ongeveer op gelijke afstand van de dorpen Bramberg en Neukirchen vlakbij de ruïne "Weyerturm", afrit richting het zuiden naar het Habachtal en ca. 2 km naar de parkeerplaats.
  • Looptijd: 4 uur heen en terug
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Lengte: 7,3 km
  • Hoogteverschil: 515 hm

Aanbevolen wandelkaarten Salzburg